Алдомировско блато

Алдомировско блато от Уикипедия, свободната енциклопедия

СНИМКА:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aldomirovsko_blato.JPG
Алдомировско блато и в далечината местноста „Камик“ край град Сливница, с надписа „Съединение на България 1885-1985“, поставен за 100 годишнината от Съединението.

Алдомировско блато е с карстов характер. Блатото е защитена местност с цел „опазване на естествените местообитания на защитени и редки видове водолюбиви птици и растителните асоциации на 40 вида висши растения.“

Намира се на около 5 километра от град Сливница и на около 1 километър от жп. гара Алдомировци, близо до международния път Е80. Площта му е 129,40 хектара.

Блатото пресъхва напълно през 1991 година, но от 2005 година отново започва да задържа вода.

В района на блатото са разположени местностите Мека црев и Три уши, където през ноември 1885 година се водят кървави сражения от Сръбско-българската война. В непосредствена близост е разположен военен полигон „Сливница“, където редовно се провеждат военни учения и стрелби.

СНИМКА:
https://bg.wikipedia.org/wiki/Файл:Marsh_aldomirovci.JPG
Алдомировско блато, есента на 2008 г.

Блатото в близкото минало бе предпочитан обект за любителите на риболова от района и София, поради изключителните екземпляри щука, бял амур и шаран които имаше. Тук е и рекордът за уловен бял амур с въдица – 22,700 кг. от 1982 година.

В Алдомировското блато гнездят или пребивават множество птици: Бойница (Ph. pugnax), голям гмурец (P. cristatus), малък гмурец (Tachybaptus ruficollis), черноврат гмурец (Podiceps nigricollis), дъждосвирец (Tr. totanus, Tr. glareola, Ch. dubius, L. limosa, V. vanellus), бял щъркел (C. ciconia), патица (A. strepera, A. penelope, A. platyrhynchos, A. clypeata, A. querquedula, A. ferina и A. nyroca), крещалец (R. aquaticus), малка чайка (Larus minutus), крайбрежен бекас (Limosa limosa), малка бяла чапла (Egretta garzetta), рядко се среща орел змияр (C. gallicus) и други.

В годините след влизането на България в Европейския съюз и по програми на Европейския съюз, са изградени няколко наблюдателници, откъдето с помощта на бинокли и друга подходяща техника може да се наблюват отвисоко птиците в блатото. Разбира се и с невъоръчено око също може да се видят по-близките птици, но за да се видят в детайли – трябва подходяща техника за наблюдение и запис.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *